Sidemeny+

Russiske fangar arbeidde i Årdal under krigen

Posted on 16. jun 2009 by in Arbeidsliv, Krigsminne

Fleire tusen russiske og franske krigsfangar arbeidde med den gigantiske industriutbygginga i Årdal under krigen

Plassering i kart

I tillegg til å fullføre kraftanlegga, var dei med på å byggje hallar for aluminiumsproduksjon i Øvre Årdal. På Årdalstangen arbeidde dei med reisinga av det som var meint å bli ein oksidfabrikk. Fabrikken skulle utvinne aluminiumoksid frå steinmassar og levere oksiden til fabrikkane i Øvre.

Då 7.klasse ved Tangen skule hadde prosjekt om industrireisinga i Årdal, var Årdal sogelag med oss og fortalde historia om krigsfangane. Me fekk og vere med Hydro Energi inn i den gamle kraftstasjonen i Øvre for å sjå på resultatet av arbeida som vart gjort.

CC BY-NC 4.0 Russiske fangar arbeidde i Årdal under krigen av Jan Grønsberg er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Forfattar: Sondre Nesse, Sondre Haug og Even Pedersen, 16.06.2009
Klassetrinn: 7. klasse
Kommune: Saltviki