Sidemeny+

Skofamilien som ble ved sin lest

Posted on 20. mai 2008 by in Arbeidsliv

Foto: Tor Solheim-Olsencbn

Sko Olsen A/S i 2008

Det som i dag er kjent som skofirmaet Sko Olsen A/S ble etablert i 1897 av Johan Olsen som reperasjonsverksted og som produsent av nye sko. Sko Olsen holder til i de samme lokalene i dag, men har gjennomgått 2 utbygginger i 1959 og i 1970. I dag er det en moderne skoforretning på 300 kvm i tillegg til eget serviceverksted for småreperasjoner.

Plassering i kart

Bedriften i startfasen
Fra starten i 1897 og fremover bestod arbeidsstokken av Johan Olsen og et varierende antall skomakersvenner. Disse kunne ofte være utenlandsfarende folk som slo seg ned fra høst til vår og som arbeidde i bedriften og bodde på bakrom og i uthus. Når våren kom vandret de ofte videre til et nytt sted.

Produksjonen
Produksjonen bestod av skoreparasjoner og nye sko. Dette var før gummistøvler. Sjøstøvlene til fiskerne i distriktet frå Bremanger i nord til Bulandet i sør ble stort sett produsert i bedriften. Materialet som ble brukt var lær og skinn. Til overlær ble det brukt fettlær som var garvet slik at det hadde ei rårand i midten som gjorde skinnet pottetett. Bunnmaterialet var lær. Sjøstøvleproduksjonen foregikk i perioden august-februar. Resten av året masseproduserte en sommersko. Mens det var vanlig at skomakerne utførte alt arbeid for hand, var Johan og senere John tidlig ute og investerte i maskiner som kunne gjøre arbeidet lettere og hurtigere. De drev en bedrift som kombinerte handarbeid og maskinarbeid på en rasjonell måte og som gjorde bedriften til markedsledende i distriktet i perioden fra 1910-1950.

Sønnen John Olsen tar over
John Olsen ble født i 1895. Han startet å jobbe i bedriften i 1913, og overtok den i 1935. Frem til 1942 drev han i lag med sin far Johan. I denne perioden kunne det arbeide opp mot 12 farende svenner i tillegg til 2 fast ansatte. John Olsen avla svenneprøve i skomakerfaget i 1917 og ble med det den første i Sogn og Fjordane som gjorde dette etter håndverksloven ble godkjent av Stortinget i 1913. Rundt 1930 løste John Olsen handelsbrev og i 1934 tok han initiativet til å starte Florø håndverksforening, hvor han som en av 13 medlemmer ble valgt til foreningens første formann. Midt på 1930 tallet overtar fabrikkproduserte sko det meste av markedet. Dette gjør at firma John Olsen som det nå hette etter hvert drev med reparasjonsarbeid. I tillegg ble det i perioden 1938-1953 produsert en del skaftestøvler på bestilling.

Nyere tid
I 1946 begynte Jostein Solheim Olsen og i 1955 begynte Magne Solheim-Olsen i bedriften til sin far. Disse arbeidde i bedriften til de tok over i 1964. De drev butikken som nå kun drev med utsalg av fabrikkproduserte sko og reparasjoner til 1988. Da skilte de lag og Magne overtok alene. I 2007 overlot Magne bedriften til Bengt Solheim-Olsen som er fjerde generasjons eier. Firmaet skiftet også navn og heter i dag Sko Olsen A/S.

Skomakeryrket rundt omkring
Skomakerfaget er et av dei eldste handverksfagene i Norge. Og det finnes flere butikker som har en like lang historie som Sko Olsen i Florø. Blandt annet fylte skobutikken Skudneshavn sko på Karmøy nettopp 100 år. Skoproduksjon har stått sterkt her i fylket i mange år. Blandt annet i Dale og Aurland, hvor skofabrikkene har vært hjørnestensbedrifter i lokalsamfunnet. Aurland Skofabrikk, som produserer den landskjente Aurlandsskoen og Dale Sko lager fortsatt sko i dag. Om du vil gå i familen Olsen sine fotspor, så er kanskje dette noe for deg

CC BY-NC 4.0 Skofamilien som ble ved sin lest av Tor Solheim-Olsen er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Forfattar: Tor Solheim-Olsen, 2008
Kjelder: Intervju: Magne Solheim-Olsen
Kommune: Florø