Sidemeny+

Vik Verk A.S – Hva er det?

Posted on 14. jan 2008 by in Arbeidsliv

Foto: Hanne Sukkestadall-rights-reserved

Lett å finne veien til Vik Verk A.S

Onsdag 9.mai 2007 besøkte en gruppe elever fra klasse 1sta ved Sygna vgs. bedriften Vik verk hvor vi fikk en omvisning av produksjonsleder Leif Voll. Vik verk ligger i Vik i Sogn og Fjordane.

Plassering i kart

Etablering
Vik Verk ble opprettet i 1969, da vannkraftutbyggingen i bygda tok slutt. Siden vannkraftutbyggingen hadde gitt mange arbeid, var behovet for nye arbeidsplasser stort. Dermed ble Vik Verk etablert, da hetende Årdal og Sunndal Verk (ÅSV), som satset på veisikkerhetsutstyr. Da bedriften i 1985 ble kjøpt opp av Hydro Aluminium, produserte de også kledning til oljeplattformer, himlinger og fasader. Bedriften ble senere solgt ut i fire enkeltselskap. Det som i dag er Vik Verk A.S (trafikkavdelingen) ble solgt til Euroskilt A.S, som overtok i 1999.

Produksjon
Veisikkerhet er et nøkkelord i produksjonen i Vik. De produserer i hovedsak veirekkverk, brorekkverk, gang- og sykkelrekkverk og ABC-terminaler. ABC-terminaler sitter i enden av rekkverkene og demper farten ved kollisjon. Vik Verk både designer nye og produserer allerede godkjente rekkverk. De blir for det meste solgt i Norge og Sverige, men også en del på Færøyene og Island. Råstoffene hentes fra Kina og Øst-Europa. De blir fraktet med båt og bil, noe som gjør bedriften ganske avhengig av Vikafjellsveien. Omsetningen var 120 mill. kr. i 2006. Med så stor omsetning er det nødvendig å bygge ny og større galvaniseringshall. Den nye hallen koster mellom 23 og 25 millioner. Ved galvanisering blir stål belagt med sink så det ikke ruster.

Ansatte
Bedriftens oppstart i Vik ga arbeid til mange. Da Hydro eide Vik Verk var de på topp med 200 arbeidsplasser. Da Euroskilt A.S overtok i 1999 var det kun 50 ansatte, men i dag er det steget til 90. Likevel er det fortsatt mangel på arbeidskraft og de ansatte har mye, men variert arbeid å gjøre. Noen står ved maskinene i de store hallene, noen tegner, noen selger og noen bestiller materialer.

Klima
Bedriften i industribygda Vik er faktisk et godt eksempel når det gjelder gjenvinning og miljøvennlighet. Noe forurensende gass slippes ut, og det må de betale for. Motsatt er det også mye av avfallet de får betalt for, og dette avfallet kan vi finne igjen i produkter som bildekk, tannkrem, hudkrem og annen kosmetikk.

Framtid
Navnet Vik Verk kan snart være historie. I overgangen mai ? juni 2007 skal de etter planen slå seg sammen med sin største konkurrent, Ørsta A.S, som også eies av Euroskilt A.S. Det nye navnet på bedriften har de ikke blitt enige om enda. Sammen vil de bli størst i Norden.

CC BY-NC 4.0 Vik Verk A.S – Hva er det? av Eilifsen Helge er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Forfattar: Kristina Skagen Hess, Kjersti Sandvik Krakhella, Anne-Marthe Wolff Kristensen, Ragnhild Elise Opdal, Hanne Sukkestad, 2007.
Klassetrinn: 1. klasse vidaregåande
Kjelder: Leif Voll, f. 1958, produksjonsleder på Vik Verk A.S
Kommune: Vik