Sidemeny+

Holeveiti

Posted on 16. des 2006 by in Jordbruk

Holeveiti hadde inntaket sitt i Sagaråsi like ved Solhaug. Det var Holene og Grundeland som heldt denne veiti i stand. Den nederste delen av Holeveiti blir kalla Ingrigroi.

Plassering i kart

Det er sannsynleg at Holeveiti og Grundelandsveiti er dei eldste veitene i Fresvik. Holum og Grundeland var truleg dei gardane som først fekk i stand eit vatnings-system, for der desse gardane låg var det grunn jord og det hadde lett for å bli tørt. Difor trongst det mykje vatning der. Ei gammal soge Ein dag skulle ei som heitte Ingrid ned i Holeveita for å vaska klede. Men så var ho uheldig og trakka på ein stein så ho glei og datt ut i veita. Dermed vart veita heitande Ingridgroi. Det kunne gå fisk i veitene og ungane prøvde av og til fiskelukka i dei største råsene. Fisken kom inn i veitene frå Storelvi.

CC BY-NC 4.0 Holeveiti av Bjarne Bjørkevoll er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Forfattar: Mari Bøtun, 2006
Klassetrinn: 9.
Kjelder: Eit prosjekt om vatningsveitene i Fresvik, mellomtrinnet 2002-03
Kommune: Fresvik

Holeveiti

Posted on 16. des 2006 by in Jordbruk

Holeveiti hadde inntaket sitt i Sagaråsi like ved Solhaug. Det var Holene og Grundeland som heldt denne veiti i stand. Den nederste delen av Holeveiti blir kalla Ingrigroi.

Plassering i kart

Det er sannsynleg at Holeveiti og Grundelandsveiti er dei eldste veitene i Fresvik. Holum og Grundeland var truleg dei gardane som først fekk i stand eit vatnings-system, for der desse gardane låg var det grunn jord og det hadde lett for å bli tørt. Difor trongst det mykje vatning der. Ei gammal soge Ein dag skulle ei som heitte Ingrid ned i Holeveita for å vaska klede. Men så var ho uheldig og trakka på ein stein så ho glei og datt ut i veita. Dermed vart veita heitande Ingridgroi. Det kunne gå fisk i veitene og ungane prøvde av og til fiskelukka i dei største råsene. Fisken kom inn i veitene frå Storelvi.

CC BY-NC 4.0 Holeveiti av Bjarne Bjørkevoll er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Forfattar: Mari Bøtun, 2006
Klassetrinn: 9.
Kjelder: Eit prosjekt om vatningsveitene i Fresvik, mellomtrinnet 2002-03
Kommune: Fresvik