Sidemeny+

Dvergsoleie (Ranunculus pygmæus)

Posted on 14. des 2004 by in Planteliv

Foto: Svein Hjelmesetcbn

Dvergsoleie.

I Gloppen finn ein denne små soleieblomsten på Svarthammaren vest for Svinestranda. Ein kan køyre til Kleivane skisenter eller om Utsikten til Austrheimsstøylen. Lett terreng med litt stigning frå støylen til Svarthammaren. På denne korte turen er det registrert over 200 ulike plantar.

Plassering i kart

Dvergsoleia vert ca 5 cm høg og har langskafta lysegrøne, treflika  blad og tynn stengel med brune hår. Blomsten er 6-7 mm brei. Begerblada ( 5) er lodne og konblada (5) er korte og lysegule. Nøttefrukta har kort kroknebb. Blomstrar i juli på fuktige stader og snølegje i fjellet. Likar seg i bratte bakkar. Veks heilt opp til 2200 moh i Jotunheimen.

CC BY-NC 4.0 Dvergsoleie (Ranunculus pygmæus) av Svein Jan Hjelmeset er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Forfattar: Svein Hjelmeset 2013
Kjelder: Fjellflora: Olav Gjerdevoll og Reidar Jørgensen