Sidemeny+

Boltit Latin:Charadrius morinellus Litauisk:putpele

Posted on 6. aug 2004 by in Dyreliv

Foto: Svein Hjelmesetcbn

Boltit ho. Friskare i fargane enn hannfuglen.

Svært sjeldan fugl som hekkar i Nord-Noreg og på Vestlandet. Eit av dei få eksempla i fugleverda der hofuglen er meir fargerik enn hanfuglen.

Plassering i kart

Ca. 24 cm. Hanfuglen er mindre enn hoa. Er omtrent så stor som ei trast. Er brun stort sett over heile kroppen, med svart buk. Har også fleire forskjellige brunfargar. Boltiten har eit lett gjenkjennelig kvitt brystband. Har ei kvit stripe over auget som møtest i nakken. Om vinteren skiftar den farge, og blir kvit. På undersida blir den grå, og brystbandet er fortsatt kvitt.

Hekking
Er svært sjelden, men hekkar i Nord-Noreg og på Vestlandet. Legg 2-3 egg i juni, som er grøne eller grågule med svarte flekkar. Hannen rugar i 23-29 dagar og passar ungane. Men hoa kan hjelpe til med ruginga. Et insekt og smådyr. Reiser til Syden eller Afrika i august-septemper, og kjem att i mai-juni.

CC BY-NC 4.0 Boltit Latin:Charadrius morinellus Litauisk:putpele av Svein Jan Hjelmeset er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Forfattar: Kristian Skaaden 10 b 2005