Sidemeny+

Fossekall

Posted on 10. mai 2004 by in Dyreliv

Foto: Svein Hjelmesetall-rights-reserved

Fossekall

Nasjonalfuglen vår heiter fossekall, og han er her sjølvsagt heile året. Om vinteren står han på iskanten og ser etter ein matbit i det kalde vatnet, og han kvir seg ikkje på å ta ein dukkert i isvatnet.

Plassering i kart

Fossekallen er valgt til den norske nasjonalfuglen.
Den er brunsvart med lysande kvitt «skjortebryst» Held til ved rennande vatn, foss og elvestryk. Stuper ned i vatnet og dykkar til botnen ved hjelp av vingene sine. Er ein fremdragande symjar oppå vatnat til tross for sin mangel på symjeføter. både hann og ho byggjer eit stort, overbygd reir av mose og strå i ei fjellkløft, på ein fjellavsats, under ei bru o.l. og fôrar med strå, blad eller fjør.
Fossekallen legg 5-6 kvite egg i april-juni som den rugar på i 15-17 dagar. Fossekallen er ein hardfør fugl som ofte overvintrar, men mange reiser til sør-Sverige eller Danmark om vinteren

CC BY-NC 4.0 Fossekall av Svein Jan Hjelmeset er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Forfattar: Rasmus Rygg Årdal 10a 2005
Kjelder: Natur og media elevbedrift v/GU