Sidemeny+

Spurvehauk (Accipiter nisus) Sparrow hawk

Posted on 6. jan 2004 by in Dyreliv

Foto: Svein Hjelmesetall-rights-reserved

Nokre av dei fem nyklekte spurvehaukungane

Spurvehauken hekkar fleire plassar i Nordfjord. Fuglen er lettast å sjå om vinteren, for då kan han plutseleg vere der og snappe ein fugl som oppheld seg på foringsplassen. Trast og mindre fuglar tek han gjerne i flukt. 

Plassering i kart

Spurvehauk Ca 30-40 cm, og hoa er mykje større enn hannfuglen. Kan opptre i bystrok. Spesielt om vinteren når det er knapt om mat. Fuglen har tverrband på undersida (sjå bilde). Hofuglen sitt varselskrik ved reiret er kekk, kekk, kekk. Hannen sitt varselskrik er lysare kikk, kikk, kikk. Ganske vanleg fugl i Nordfjord. Reiret blir som regel bygt oppe i ei gran 5-10 m over bakken. Byggemateriale er tynne kvistar. Reirskåla er flat og dekt med barkflak. 4-5 (2-8) egg i mai. Farge: lyst grønkvite med gråfiolette og mørkebrune flekkar. Hoa rugar i 32-41 dg (pr egg). Ungane blir i reiret i 24-30 dg. Lever av småfuglar og smågnagarar. Trekkfugl som kjem i mars/april og reiser i sep/okt til Sør-Vest- Europa. Som ein del andre trekkfuglar, er det fleire og fleire som held seg i landet no.

CC BY-NC 4.0 Spurvehauk (Accipiter nisus) Sparrow hawk av Svein Jan Hjelmeset er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Forfattar: Svein Hjelmeset, Gloppen. 2003
Kjelder: Våre fugler Svein Haftorn
Kommune: Nordfjord