Sidemeny+

Gravdalen

Posted on 19. nov 2003 by in Jordbruk

På veg ned til stølshusa i Gravdalen. Juli 2003. Foto: Petter Arnt Løvdahl

Gravdalen var sommarstøl til gardane Avdal, Hagaberg, Trondteigen og Svalheim.

Plassering i kart

Historikk
Gravdalen har fått namnet etter dei mange reinsdyrgravene i dalen.
Gravdalen var ein god og triveleg plass for buskap og folk. Dei var på stølen frå jonsok til ca. 2 veker før mikkelsmøss, då dei returnerte til Vårstølen. Sjølv om arbeidsdagane var lange, fekk dei tid til sosial omgang med stølsfolket på fardalssida. Stølen vart nytta fram til 1956, dei siste åra berre av avdalsgarden.
Nyare tid
I 20 år stod stølshusa til nedfalls. Då starta eit omstendeleg restaureringsarbeid av Årdal Turlag. Såleis er i dag to av stølshusa, avdalsselet og svalheimsselet, i god stand og tener som ubetente turisthytter.

CC BY-NC 4.0 Gravdalen av gunnar@urtegaard.no er lisensiert under ein Creative Commons Namngjeving-Ikkje-kommersiell 4.0 internasjonal lisens.

Kommune: 1147